REGIONÁLIS TÁVHŐKONFERENCIA – 400 MILLIÓS KORSZERŰSÍTÉSEK
2017. 09. 08.

Egyre többen választják a távhőszolgáltatást. A NYÍRTÁVHŐ fejlesztései után több belvárosi, korábban gázzal fűtött intézmény is a távfűtési rendszerhez csatlakozott. Ezzel csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása is. A városi cég további korszerűsítéseket tervez, több mint 400 millió forint értékben.

KLÍMAVÉDELMI ESZKÖZ

A távhő nemzeti energiastratégiai és klímavédelmi eszköz, országos szinten több mint 650 ezer lakossági felhasználója van – hangzott el a 13. Regionális Távhőkonferencián. A szakma szerint fontos, hogy a távhő energetikai hatékonyságát valamennyi szolgáltató tovább fejlessze, illetve a hőtermelő portfóliókat zöldítsék – mondta a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke. Orbán Tibor hozzátette, ehhez most vannak támogatási források. Majdnem 14 milliárd forint áll rendelkezésre a hőtermelő portfólió zöldítésére és csaknem 35 milliárd forint áll rendelkezésre az energetikai hatékonyság fokozására. Ha ezeket az uniós forrásokat a szektor jól le tudja kötni, akkor jelentősen javulhat úgy az energetikai hatékonyság, mind az üvegház hatású gázkibocsátás.

TÖBB EZER FELHASZNÁLÓ NYÍREGYHÁZÁN

Nyíregyházán 16 ezer lakás és ezer intézmény, kisebb-nagyobb közületi fogyasztó hőellátását biztosítja a NYÍRTÁVHŐ. A város alpolgármestere, Jászai Menyhért kiemelte:

„Szeretnénk, ha saját intézményeink minél energiatakarékosabban működnének. Ez jó az intézménynek, mert kevesebb a költség és jó a lakosoknak, mert kisebb a károsanyag kibocsátás – azt gondolom, hogy a távhő az egy nagyon fontos dolog. Az életünket meghatározó tényező akkor is, amikor nem érezzük, például amikor veszünk egy mély levegőt vagy van mondjuk egy szmogosabb időszak van. Nagyon jó, hogy van távfűtésünk és ekkora nagy, kiterjedt rendszerrel működik a városban.”

Az idén 25 éves NYÍRTÁVHŐ Kft. tevékenysége kulcsfontosságú Nyíregyháza lakosságának és intézményeinek hőenergia ellátásában. Joó László, a társaság ügyvezető igazgatója kiemelte, a távfűtési rendszer jelentős fejlesztésen esett át, az elmúlt évben közel 5 százalékkal tudtak bővülni. Több belvárosi, korábban gázzal fűtött intézmény csatlakozott a távfűtési rendszerhez, megóvva ezzel a belváros környezetét, hiszen csökken a károsanyag kibocsátás. Fontos továbbá, hogy a városlakókhoz - akik távfűtési szolgáltatást vesznek igénybe - bekerültek olyan okos mérőeszközök, amelyekkel a fogyasztók tudják saját rendszerüket, saját fűtési energiájukat vizsgálni, monitoringozni, így a jövőben akár még hatékonyabban tudnak takarékoskodni az energiával. A NYÍRTÁVHŐ további korszerűsítéseket tervez, több mint 400 millió forint értékben. Újabb távfűtési vezetékeket cserélnek majd a városban, valamint korábbi három, régi hőközpontból több mint 20 kisebb hőközpontot építenek, így sokkal rugalmasabb lesz a szolgáltatás, az épületek akár egyedileg határozhatják meg távhős igényeiket.

Forrás: Dér Vivien www.nyiregyhaza.hu

További fotók (Szarka Lajos): www.nyiregyhaza.hu képtár© 2018 nyirtavho.hu | adatkezelési tájékoztató
Vissza