Rezsicsökkentés

Tájékoztatjuk fogyasztóinkat, hogy a miniszteri ár-megállapítási hatáskörbe tartozó távhőszolgáltatási díjak 2014. október 1-től csökkentek.

A lakossági távhőszolgáltatás díjai a NYÍRTÁVHŐ Kft. szolgáltatási területén 2014. október 1-től:

 

Alapdíj (Ft/lm3/év):

Nettó ár

Bruttó ár

csak fűtés

274,23 Ft

287,94 Ft

csak melegvíz

 30,62 Ft

 32,15 Ft

fűtés és melegvíz

    304,85 Ft

320,09 Ft

Mért hőenergia hődíja:

Ft/GJ

2.729,34 Ft

2.865,81 Ft

Melegvíz hődíja:

Ft/m3

 827,06 Ft

  868,41 Ft

 

A rezsicsökkentés hatására a távhőszolgáltatási díjak, az alapdíj, fűtés és a víz melegítésének díja csökkent, azonban nem csökkent a továbbszámlázott hidegvíz díja és a csatornadíj.

A csökkentés egy átlagos méretű nyíregyházi lakás távhőszolgáltatási díjai esetében (52 m2) a tényleges hőenergia és melegvíz felhasználástól függően újabb 5-7 ezer forint közötti megtakarítást eredményezhet éves szinten, mely a korábbi csökkentésekkel együtt 35-40 eFt-ot tehet ki egy teljes év viszonylatában.

Tájékoztatjuk fogyasztóinkat arról is, hogy évente október hónaptól az elmúlt évi tényleges fűtési hőfelhasználásaikhoz igazodóan aktualizálásra kerülnek a fűtési hőenergia mennyiségek, így a havi részszámlákon szereplő fűtési hőmennyiség díja nem csak a rezsicsökkentés hatására, hanem a hőfelhasználás aktualizálása miatt is módosul.   

Az új adatokat tartalmazó számlákat az utólagos számlázás miatt november hónapban fogják kézhez kapni.

 

SZÁMLAKÉP 2014-től

 

A Magyar Közlöny 2013. november 21-i, 193. számában jelent meg "Az egységes közszolgáltatói számlaképről" szóló 2013. évi CLXXXVIII. számú törvény. A törvény mellékletében meghatározott formátumot 2014. január 1-ét követően kell alkalmazni.

A törvény rendelkezései szerint távhőszolgáltatási számláink ezentúl legalább 2, esetenként akár 3 oldalasak is lehetnek, az eddig legtöbbször egy oldalra kiférő számla helyett. További lényeges eltérés a jelenlegi számlázási gyakorlathoz képest, hogy ezentúl a részszámlák és az elszámoló számlák elkülönülve kerülnek kiállításra.

A számla első oldalán bal felső sarokban a szolgáltató adatai, jobbra fent a számla címe, példányszáma és oldalszáma lesz látható, alatta bal oldalon - egyik színes háttéren - az elszámolási időszak, fizetendő összeg, fizetési határidő. Ettől jobbra a felhasználó és a felhasználási hely azonosító adatai. Mindezek alatt, a lap közepén nagy színes háttéren a rezsicsökkentéssel kapcsolatos kimutatás olvasható.

A törvényben a távhőszolgáltatási számlákon nyomtatandó színes háttér így néz ki:

Háttérszín: #DDA0DD (plum)


A számla lényegi tartalma - az egyes számla tételek, valamint az összegző sorok - a második oldalra kerülhet. Ezek alatt kell feltüntetni a hőközponti felhasználási adatokat, majd az alá kerül az egyenlegközlő sor, és  "A lakossági felhasználókat a rezsicsökkentés a bruttó számlaérték alapulvételével illeti meg" szövegű sor. Minden egyéb, számláinkon eddig alkalmazott további tájékoztató szöveg, adat csak ezt követheti, így esetenként azok még a harmadik oldalra is átcsúszhatnak.

 
Közadatkereső
TUV
TAM
AAA
Napelem
Ajánlott Cég
© 2018 nyirtavho.hu | adatkezelési tájékoztató
Vissza